Fordító

2017. június 9., péntek

Előfizetés! Van fogalmad róla?



Kedves Olvasók!

Az elmúlt hetekben megjelent a Telenor mobilszolgáltató legújabb, sokak által régóta várt tarifacsomagja a Hello Data tarifa, ami belföldön KORLÁTLAN mobilinternetet kínál sebességkorlátozás és HŰSÉGIDŐ nélkül, már HAVI 5990Ft-tól!

Ez egy nagyon szuper ajánlat azok részére, akiknek esetleg kevés volt az eddigi elérhető adatmennyiségük. Ez a cikk viszont csak részben ennek okán született, inkább a Telenor Hello Data csomagjának Facebookos hirdetése alatt olvasható kommentek miatt. Sajnálattal kellett tudomásul vennem, hogy NAGYON SOK ember nincs tisztában alapvető fogalmakkal, amivel alapból nem lenne szintén gond, de a többség nem csak leírja a saját elképzelt - és a valóságtól messze álló - információit, hanem egyenesen TÁMADÓAN lép fel azokkal szemben, akik megpróbálják kijavítani a téves információit. 

Ezért úgy döntöttem, hogy írok egy rövid cikket azért, hogy aki ezt elolvassa egy kicsit tájékozottabb legyen a témában. Az általam ismertetett alap fogalmak hétköznapi nyelven a következők lesznek:
ELŐFIZETÉS, Feltöltőkártya, HŰSÉGIDŐ, Szolgáltatás, TARIFACSOMAG.

Ezen fogalmakat azért kell tisztázni, mivel számos hozzászólásból kiderül, hogy nagyon sok embernek elképzelése sincs a fenti fogalmak eredeti jelentéséről, de ízelítőnek másolok be pár hozzászólást:



"Hó gyerekek.....de lovaglotok a szavakon....barmikor felmondható es egy feltöltőset is nyomsz havi 1x legalább. Így funkciójaban feltöltős hisz akkor mondod le amikor akarod. Ez nem jut át az agyatokig az nagy baj...."

"Én úgy gondolom csak előfizetéses kartyan lehetseges és feltöltő kartyasoknak sajnos nem vehető igénybe. Kérjük a Telenor Magyarország válaszát 😊"

"Hűségidő nélkül vettük!!!!Feltöltő kártyás a lányom nem tudom mi ebben a hihetetlen ? "

"Honan veszitek ezt hogy csak elöfizetosoknek van ez 2 napja mentem be es csak kertem egy ijet es Mar adtak is a kartyat es nincs elofizim a telenornal"

"Figyelj az elöfizetès ès ez kozot nagy a kulombseg ezt letudod barmikor mondani az elofizetest nem"

"Nem jon csek mivel sms kapsz rola es ha akarod befizeted hanem nem es akor o maguk kikapxsoljak vagy te lemondod kb ennyi elofizetesrol szo sincs"

" Ez a csomag elofizeteseseknek van!Csak felhivod az ugyfel szolgalatot es el mondjak milyen es ha jo be is kapcsoljak..."


A fentiek csak kiragadott példák, de érdemes átolvasni őket, hogy mennyi téves információ lapul köztük, a téves részeket kiemeltem sárga színnel. 

Jöjjenek tehát az alapfogalmak:

ELŐFIZETÉS:
Az előfizetés nem más, mint maga a szerződés, ami létrejön a telefon társaság és a telefon használója között. Az előfizetés lehet két fajta, attól függően, hogy Előre fizetjük ki a szolgáltatást, amit utána elhasználhatunk, vagy Utólag fizetjük ki:

Pre-Paid - Vagyis Előre fizetős előfizetés, köznapi nevén FELTÖLTŐKÁRTYÁS csomag. Azért hívják így, mert régebben úgynevezett feltöltő kártyákat kellett vásárolni, majd az azon található kóddal feltölteni a megfelelő összeget az egyenlegünkre, amit utána meghatározott ideig használhattunk fel. Mára már leginkább elektronikus formában történik az egyenleg feltöltése, ami megmaradt az az, hogy ELŐRE kell fizetni és utána tudjuk a keretünket elhasználni.

Régen ez volt a legnépszerűbb előfizetési forma, hiszen elég volt 3-4 ezer forinttal feltölteni a kártyánkat, utána akár 1 évig is elérhetőek voltunk. Az utóbbi időben viszont számos előre fizetős (feltöltőkártyás) csomagnál bevezettek egyéb kedvezményeket úgynevezett "Időszaki díj"-ért vagy "csomag díj"-ért cserébe, amit havonta kell fizetni, így gyakorlatilag már ezek esetében is havonta kell fizetnünk a szolgáltatásért. 

Post-Paid - Vagyis UTÓLAG fizetős előfizetés, hétköznapi nevén ELŐFIZETÉSES csomag. Azért hívják utólag fizetős csomagnak, mivel minden hónapban az előző hónapban használt szolgáltatásokat kell befizetni, amiről számlát kapunk (Kivéve az "Elektronikus számla" esetén). 

Az utólag fizetős csomagoknál mindig van egy alap havidíj, és az esetek többségében tartalmaz valamennyi lebeszélhetőséget, SMS-t, és esetleg mobilinternetet is. Minél több ezeknek a mennyisége, általában annál több az előfizetés alap havidíja. 

HŰSÉGIDŐ

Az utólag fizetős előfizetések esetén hétköznapivá vált, hogy az előfizetőknek általában a szerződés kötéskor 2 éves hűségidőt kell aláírniuk, ezért cserébe a telefon készülékeket kedvezményesebb áron vásárolhatták meg, mint hűségidő nélkül. Ez azért jó a szolgáltatóknak, mert így van egy adott garantált bevételük, amit az előfizetőnek be KELL fizetnie a 2 év alatt, ha idő előtt mondja fel a szerződést, akkor KÖTBÉRként kifizettetik vele a hátralevő részt. Látható, hogy a szolgáltatóknak ez elég jó megoldást jelentett, hiszen 2 évre magukhoz tudták láncolni az esetleg elégedetlen ügyfeleket is. 

VISZONT fontos leszögezni, hogy a HŰSÉGIDŐ nem = "Előfizetéses" szerződéssel, csak egy általában vele járó dolog (amit mellesleg meg akarnak szüntettetni). 

Ezek figyelembe vételével tehát a TELENOR HELLO DATA Tarifacsomagja nem más, mint:

Bárki számára elérhető, Hűségidő nélküli UTÓLAG fizetős (Post-Paid) Tarifacsomag.

Hogy lehet ilyen tarifacsomagja bárkinek? 

1, Ha jelenleg is TELENOR előfizető, és Utólag fizetős csomagja van, amire MÁR nincs hűségidő, akkor egyszerűen csak Tarifacsomagot kell váltania. Ha még van hűségideje, akkor amennyiben "nagyobb csomagra vált", mint a jelenlegi, akkor az épp aktuális hűségideje ketyeg majd tovább vele.

2, Ha jelenleg is TELENOR előfizető, de Előre fizetős (pre-paid) csomagja van, akkor szintén tud tarifacsomagot váltani. A Váltás utántól viszont már UTÓLAG FIZETŐS csomagja lesz, vagyis "Előfizetéses" lesz és bizony FOG MENNI havonta a számla vagy postán vagy elektronikus úton. 

3, Ha jelenleg NEM Telenor előfizető, akkor bármikor köthet új előfizetést a meglévő előfizetése mellé, vagy ha nincs hűségideje más szolgáltatónál, akkor akár Számhordozással válthat Telenorra.



Még egyszer összegezve:

- "Előfizetéses" = Utólag fizetős
- "Feltöltőkártyás" = Előre fizetős
- HŰSÉGIDŐ  NEM egyenlő ELŐFIZETÉSES

Remélem, hogy a fentieket elolvasva kicsit jobban otthon lesztek ezen fogalmak terén!
Köszönöm, hogy elolvastad!



Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése