Fordító

2017. június 2., péntek

(Ne) Álljunk a mozgólépcsőn jobbra!


A mozgólépcső a látszat ellenére egy igen veszélyes szerkezet. A legtöbb ember, aki használja nem is igazán gondolkozik el rajta, hogy vajon mi minden történhet vele a mozgólépcsőre lépéstől egészen a mozgólépcsőről lelépésig. Egyszerűen, rutin szerűen csak rálép és jobb esetben a végén rutin szerűen távozik róla. De a mozgólépcsőn utazókat több szempont szerint lehet csoportosítani:

Tapasztalat szerint:
- Újoncok, akik életükben először találkoznak ilyen ördögi szerkezettel
-  Kezdők, akik ugyan már utaztak mozgólépcsőn, de még nem kellően sokszor ahhoz, hogy teljesen magabiztosan tudjanak rá fellépni, illetve lelépni.
- Haladók, akik már rutin szerűen végzik a műveletet, minden egyéb megtorpanás és különösebb odafigyelés nélkül
- Veteránok, akik évek óta, napi rendszerességgel utaznak mozgólépcsőn és már csukott szemmel is tudnák használni őket.

Következő és egyben fontosabb csoportosítási lehetőség az "utazás közbeni viselkedés" alapján. Igen, Utazás, hiszen a mozgólépcső egy "közlekedési eszköz", sőt, a budapesti metróknál a mozgólépcsők MENETREND SZERINT közlekednek! Ki gondolta volna, nemde? 

Szóval az utazók csoportosítása viselkedés alapján:
- Óvatos, megfontoltak csoportja. Ők általában vagy a fenti csoportosítás első 2 csoportjába tartoznak, vagy amennyiben a későbbi csoportokba, vagyis nem a tapasztalatlanság hiánya miatt óvatosak, akkor őket nevezném a Bölcsek csoportjának. Rájuk jellemző utazási forma:
Óvatosan lép fel a lépcsőre, odanéz a lába elé, közben kezét a korlátra rakja már fellépés előtt és azzal rávezetve lép a lépcsőn a megfelelő helyre, ezután FOLYAMATOSAN fogja a korlátot, kapaszkodik bele, majd a lépcső végén a lelépéskor szintén figyel a lába elé, lelépés közben továbbra is kapaszkodik a korlátba majd amikor lelépett a lépcsőről, elengedi a korlátot és sétál tovább. Ez a LEGJOBB, LEGBIZTONSÁGOSABB és MINDENKINEK ajánlott közlekedési mód a mozgólépcsőkön!

- Második csapat a KÖNNYELMŰEK csoportja. Ők azok, akik már fellépéskor se foglalkoznak a korláttal, vagy ha a fellépéskor igen, akkor a lépcsőre érkezés után egyből el is engedik azt, utána kapaszkodás nélkül különféle tevékenységeket folytatnak. Olvasnak, telefont nyomkodnak, pakolásznak, menetiránynak háttal állnak, vagy EXTRÉMEBB esetekben akár ÜLNEK is a lépcsőn, hiszen olyan sokáig tart az út, ki győzi azt állva..

- Harmadik csapat a VAKMERŐEK csoportja. Ők azok, akik nem is gondolják magukról, hogy mennyire vakmerők, hiszen eszükbe se jut, hogy éppen milyen veszélyes helyen tartózkodnak. Őket más néven hívhatnánk a SIETŐK csoportjának is. Ők azok, akik nem képesek kivárni azt a 0,5-3 perc időt, amíg a mozgólépcsőn le vagy feljutnak, hanem megállás nélkül lépdelnek vagy fel, vagy le, sietve, másokon félig-meddig átgázolva "Elnézés, szabad lesz?" jellegű felkiáltásokkal szaladva, hiszen lekésik a buszt / metrót / villamost / vonatot / repülőt / hajót / űrsiklót . 

Az elmúlt években főleg ezen szép utasok miatt elkezdték a többi utast megkérni rá, hogy ugyan már, legyenek szívesek a mozgólépcsőn JOBB oldalra állni, hogy a sietős utasok el tudjanak suhanni a bal oldalon akár felfelé, akár lefelé, így nem akadályozva őket.

Ez mind szép és jó, csak egy hatalmas gond van vele, amiért nem is értem miért lett ez Feliratokkal is támogatva... a gond pedig az vele, hogy NAGYON BALESETVESZÉLYES!

Ugyan már! A Mozgólépcsőben mi a balesetveszélyes??? :) Kuncoghat fel ezen sok ember, de csak azért, mert még nem tudja, hogy milyen veszélyek leselkednek rá, de én most néhányat megemlítenék:


VESZÉLYEK A MOZGÓLÉPCSŐKÖN

1, Fellépés után nem megfelelő helyre állunk, hanem figyelmetlenül 2 lépcsőfok közé. Ezzel nincs gond egészen addig, amíg a lépcső el nem indul lefelé vagy felfelé, ekkor ugyanis a lábunk vagy előre, vagy hátra kezd dőlni és szinte biztos, hogy vagy előre vagy hátra fog csúszni a lábunk, amitől kiesünk az egyensúlyunkból és - főleg, ha nem kapaszkodunk - akkor 100%, hogy elesünk. Ha lentről felfelé haladunk, akkor kisebb eséssel is megúszhatjuk, ellenben mivel hátra esünk, így szinte biztos, hogy a gerincünk vagy a fejünk bele fog vágódni a lépcsőbe, eredmény vagy gerinc vagy fej / koponya sérülés, ami lehet kisebb ütődés, horzsolás, zúzódás vagy törés is.  
Ha fentről megyünk lefelé - és természetesen nem kapaszkodunk, akkor hirtelen kapálózás közben esetleg szerencsénk lehet és megkapaszkodhatunk a mozgólépcső két oldal falában, ha nincs, akkor a lépcsőre esünk, ha még ennyi szerencsénk sincs, akkor akár előre le is gurulhatunk a lépcsőn. Azt hiszem nem kell részleteznem, hogy milyen csúnyán összetörheti ilyenkor magát az ember.

Már mekkora bajok érhetnek minket, pedig még csak éppen felszálltunk a lépcsőre.

2. Szándékosan ugrok egy kicsit és jöhet a LELÉPÉS szakasza. Itt az emberek azért próbálnak jobban figyelni, de mire is? Arra, hogy nehogy túl későn lépjenek le, így egyesek már méterekkel előbb "pánikszerűen leugranak" a lépcsőről, és vagy állva maradnak, vagy a lendület különbség miatt jól arcra esnek... ezzel még alapból nem is biztos, hogy olyan túl sok gond lenne, a gond ott kezdődik, hogy a mögöttünk haladó tömeg, ha figyelmetlen és senki se állítja le a mozgólépcsőt, akkor a lépcső aljában szépen elkezdenek egymásra esni az emberek, amolyan rögtönzött "Kicsi a rakás" jellegű játékot játszva, kisebb-nagyobb-mégnagyobb sérüléseket okozva egymásnak.

Milyen egyéb veszélyforrások vannak a lelépési szakasznál?  Az egyik legveszélyesebb, amire a legtöbben nem is gondolnának az az, ha a kedves utasnak lóg a cipőfűzője, nem figyel oda, ő ugyan lelép időben, de a cipőfűzője még a lépcsőn van, nem távolodik el időben, a mozgólépcső begyűri és egyből rántja is vissza a cipőt a viselője lábával. El lehet képzeni milyen csúnya roncsolást tud ez végezni. Nem csak a cipő, hanem akár a lábujj vagy lábujjak is bánhatják, úgyhogy MINDENKI NÉZZE MEG, hogy NEM LÓG-E a Cipőfűzője, mielőtt a mozgólépcsőre lép!!

Következő nagyon gyakori Baleseti forrás a BABAKOCSI!!!!!!! Néhány éve nagy port kavart a hír, amikor a BKV/BKK betiltotta a Babakocsikkal való közlekedést a mozgólépcsőkön. Természetesen az emberek egyből háborogtak, hogy mit képzelnek,  hogy őket korlátozni merik a közlekedésben! Persze egyik se volt tisztában vele, hogy a saját és gyerekük biztonsága érdekében tiltották be, ugyanis az egyik legveszélyesebb dolog a Babakocsival való közlekedés mozgólépcsőn. Felszálláskor nem látja rendesen a lépcsőfokokat, ha a kerék pont 2 lépcsőfok között áll, akkor hirtelen fog megindulni, ha az anyuka nem figyel, akkor kicsúszhat a kezéből és ha épp lefelé mennek, akkor nem is folytatom mi lehet a következménye. Ezenkívül az anyuka/apuka 2 kézzel fog a babakocsiba, a korlátot biztos nem fogja fogni, ami még veszélyesebbé teszi.
Lelépéskor pedig számtalan esetben, főleg amikor lefelé mennek a lépcsőn, előfordul,  hogy "beakad" a kerék a mozgólépcső aljánál, és az anyuka / apuka, valamint a közel álló utasok szépen tolnak egy előre bukfencet a babakocsi körül, át a kisgyereken. Ez se valami szép dolog.

3. És végül a következő, egyben az egyik legveszélyesebb az UTAZÁSI szakasz. Miért ez a legveszélyesebb rész? Azért, mert ezen a részen senki se gondolja, hogy bármi baj történhet, így itt még az óvatosabbak is kevésbé koncentrálnak, hát még a könnyelműek és a vakmerők. De tényleg, mégis mi történhet ezen a szakaszon?

BÁRMIKOR MEGÁLLHAT A LÉPCSŐ!!!!  

És ez miért veszélyes? Azért, mert a legtöbb lépcső különösen a metróknál (főleg a régebbi típusok) elég nagyot rántva, hirtelen állnak meg. Ebből következik, hogy aki nem kapaszkodik, nem figyel, esetleg épp lépcsőzik fel vagy le, azt váratlanul fogja érni és már meg is történik a baj. Elveszti az egyensúlyát, rosszul lép, megszédül és már esik is el. És itt szintén nagyon nem mindegy, hogy felfelé vagy lefelé haladunk, a legveszélyesebb az, amikor valaki a "Bal oldalon" sietve, már-már szaladva megy LEFELÉ a lépcsőn és ekkor áll meg a lépcső valamiért. 99%, hogy az illető akkorát fog esni, hogy össze-vissza töri magát, jó eséllyel legurulva a lépcsőn, ráadásul még a többi álló - esetleg kapaszkodó utasnak is nekiesve őket is fellökve.

A Fentiek miatt NEM szabadna jobb oldalra állni, ezzel utat engedve a "sietős embereknek", mert ezzel a saját és MÁSOK testi épségét veszélyeztetik. 

Nem is gondolnánk, hogy napi szinten történnek balesetek a mozgólépcsőkön, van, hogy naponta 1-1 állomáson akár több is, a végeredménye pedig az esetek 95%-ban az, hogy a sérültet mentő viszi el.

Szóval Mindenkinek tanácsolom, hogy ha mozgólépcsőn fog bárhol "utazni", tartsa be az alábbiakat:

- Hagyjon kellő távolságot az előző emberhez képest (legalább 4-5 lépcsőfokot), ha Idős, mozgássérült, vagy egyéb, nehezebben  közlekedő megy előtte, akkor még több helyet hagyjon, Babakocsi esetén pedig még nagyobb helyet, hiszen ha velük bármi történne is, csak rontunk a helyzeten, ha túl közel állva hozzájuk még rájuk is esünk vagy ők esnek ránk.

- Már a lépcsőre lépés előtt fogja meg a szalagot és egész úton fogja (ha gyorsabban / lassabban haladna, mint a lépcső, akkor időnként természetesen engedjük el és fogjuk meg újra közelebb) egészen, amíg nem száll le.

- Ne gyalogoljunk / rohanjunk a lépcsőn, azt a kis időt bírjuk ki állva a saját biztonságunk érdekében!

Ha a fentieket betartjuk, már sokat teszünk annak érdekében, hogy ne mi legyünk a következők, akiket mentő visz el mozgólépcső baleset miatt!











2 megjegyzés:

  1. Ez kúúúrva jóóó cikk... Jó lenne, ha a liftezésről is írnál egyett, légyszi, please!!!

    VálaszTörlés
  2. Addig értem, hogy ne álljanak jobbra, de mi a helyzet a londoni metróval? Ott ugye baloldali közlekedés van, mégis jobb oldalon kell állni az ábrák szerint. Ők miképpen tudnak védekezni a mozgólépcső veszélyei ellen illetve hogyan befolyásolja a -magyarországi rendszerhez viszonyítva- fordított rendszer az emberek óvatosságát illetva vakmerőségét?

    Magyarországon ugye súlyos gondokat okoz, lévén magam is súlyos emberként élek, hogy ha jobbra állok akkor azok a tetves cingár tetvek (már elnézést a hangvételért, de utálom, hogy én a sok edzés ellenére csak hízok, ők bármit ehetnek, cingár kis fütyiként cikáznak el mellettem a mozgólépcsőn!!!) állandóan nekem jönnek és még nekik áll feljebb, meg üvöltöznek karikás ostort csattogtatva, hogy FOGYJÁLETEDAGADÉK. Ezt kikérem magamnak. A gömbölyű gyönyörű.
    Szóval meg kéne ezt változtatni, és a testesebb embereknek külön mozgólépcső jár(na), dehát a gázárjános, meg a viktororbán országában mit is reméljen egy hormonoktól elhízó pajzsmirigybeteg ember? hát fellölik a lépcsőn. meg is iszok még egy kis sört mert az tudniillik nem hízlal, hisz folyadék, aztán az hogy hízlalna? na mindegy, közönöm hogy elolvasta, véleményét és megoldási javaslatát a témában várom.

    Béla, mérnök

    VálaszTörlés